Print
PDF
07
July
2011

Генерална Скупштина ФЕПИ

 

Генерална скупштина ФЕПИ-а  одржана је 5. и 6. јула 2011. године, у Београду. У раду скупштине учествовале су делегације чланица  ФЕПИ-а, из Ирске, Италије, Грчке, Румуније, Хрватске и Србије. У пленарном делу, првог и другог дана заседања, учествовали су представници Министарства здравља Републике Србије, помоћници Министра здравља Прим. др Дубравка Шарановић Рацић и Проф. др Петар Булат и Dr Balazs Lengyel из Европске Здравствене Комисије…

 

Од посебног значаја је детаљно испитивање текста о ревизији Европске директиве о међусобном признавању професионалних квалификација 2005/36.

Постигнут је договор да се у наредних месец дана, поднесу предлози и измене, јер ће се током септембра разматрати питања од изузетног значаја, као што су:

-         Минимални услови за признавање квалификација

-         Критеријуми и аранжмани за слободно кретање у земљама Европске Уније

-         Улога надлежних органа у држави чланици

 

Имајући у виду значај мобилности професионалаца између земаља Европске уније, а посебно здравствених радника, формирана је комисија за дефинисање карактеристика и вредности.


Dr Balazs Lengyel из Европске Здравствене Комисије, Јединице посебно посвећене стратегијама здравственог система, учествовао је у раду и објаснио активности ЕУ везане за Зелени картон.

Током седнице разматрани су захтеви за чланство у ФЕПИ-у, Француске и Бивше Југословенске Републике Македоније. Одлука о чланству ове две земље биће разматрана на састанку у Бриселу, који ће бити одржан у новембру 2011. године али након добијања више информација о регулаторним телима у овим земљама.


На крају, Скупштина је разматрала могућност оснивања Европског савета за акредитацију континуираног образовања за медицинске сестре, због великог интересовања у многим европским земљама.

Председник ФЕПИ-а Др Аnne Carrigy захвалила се КМСЗТС на доброј организацији и љубазности током боравка у Београду и Новом Саду.
 

Author: Administrator